Followers

Tuesday, June 2, 2009

Bersyukur dgn apa yg kita ada...

Weekend minggu lepas amatla memberi kesedaran dan menginsafkan farrihin ... (ahaks... Kalau la farrihin bole berfikir beruntungnya dia masih ada mama dan abah lagi...)



Sebenarnya aktivit melawat Rumah anak yatim nie anjuran office abah farrihin yg nk buat kerja amal bersedekah kat rumah anak2 yatim ni.., saya ngan farrihin nie tumpang sekali nk join aktiviti nie .. Kami melawat Rumah anak yatim darul Syifa' . dekat setapak. Rumah nie dihuni 13 anak yatim yg semuanya girl berusia 5 hingga 15 tahun .., pengasas dan pengusaha rumah anak yatim ni cuma seorang, Mak Tom . Dia la pengasuh, dia la pendidik , dia la tukang masak, dia la tukang kebun dan dia juga la driver hantar dan jemput anak2 yatim nie ke sekolah . Rumah anak yatim nie x dapat biayaan dari kerajaan dan baitulamal . Kebanyakkan cash flow rumah anak yatim nie datang dari poket mak tom sendiri selain dari derma ihsan org ramai .





anak2 yatim agak nie segan dan kekok nk bermesra dgn rombongan kami , terutamanya yg dah anak dara, semua tunduk dan diam membisu ... Tapi lama2 diorang mula excited bila macam2 game yg kami buat utk entertain diorang nie . Tapi yg terlebih excitednya Farrihin la.. dia pon join sekaki .








Yang tinggal kat rumah anak2 yatim ni terdiri dari berbagai2 golongan , ade yg dah meninggal ibu ayah, ada yg terdiri dari golongan miskin, dan ada yg ditinggal emak dek kerana tut... ( apa punya manusia la si emak yg yg buang anak ) . Yang paling buat saya tersentuh , bila dgr kisah tiga beradik perempuan ni. yg tua 15 tahun, yg paling kecik baru 5 tahun, mereka kematian emak, si ayah pulak entah kemana menghilang.. Mereka di tinggalkan di rumah bapa sedara , tapi yg kesiannya ketiga2 mereka nie didera ... [aduh.. kesiannya... dah la kehilangan tempat bergantung , ada plak yg mengambil kesempatan aniaya anak2 yatim nie .. masalah nya bukannya org lain, keluarga sendiri.. ]

Nasib baik ada manusia mulia seperti Mak Tom nie, sanggup ke Jitra ambik ketiga2 beradik nie utk di jaga di rumah anak yatim. Kesian sungguh saya tengok ke tiga beradik nie.. dugaan hidup diorang membuatkan diorang ni inferiority complex bila berdepan dgn kami , terutamanya yg si bongsu, bila anak anak yatim lain yg sebaya dia bermain dan berlari ke sana sini. dia cuma duduk membisu ....

kengkadang macam tak percaya , cerita2 drama yg selalu keluar macam rintihan si anak tiri , rupanya memang ada dlm real life . Saya rasa macam nk selami hati ke tiga beradik nie. apa yg diorang rasa, bagaimana sakitnya dianiya, Ingin saja saya sembuhkan luka mereka

Baru 5 tahun da pandai berdikari....

Special treat from us...


Sedikit sumbangan dari pihak Petronas.


Dan akhirnya ... Lepas main game and tengok magic show yg x seberapa menjadi dari abang2 nie, Anak2 yatim nie plak yg entertain kami dgn nasyid dari diorang , si farrihin pon nak ambik part jugak.. jadi mak tom bagi la dia peranan main tambourine, tapi ada hati nk main gendang tu




Mulai dari hari nie saya ingat nk mengaktakan aktiviti melawat rumah anak2 yatim nie aktiviti tahunan yg wajib untuk farrihin ,Ok tak sayang?? Dgn cara tu mama rasa boleh memberi kesedaran dan menginsafkan kita yg di sebalik nikmat dan kesenangan yg Allah bagi, ada insan yg sedang menjalani kehidupan dgn cukup sedarhana.. Mama nak segala kesenangan yg kita kecapi, bukan utk kita saja tapi utk dikongsi dgn org yg lebih memerlukan . , dan yg penting, Mama nak farrihin rasa bersyukur dgn apa yg kita ada..

6 comments:

moment said...

Pid...
seram sejuk aku pid...

Thanks!~

syareena said...

tersentuh hati tgk anak2 tu kan,

moga kite sempat bersama anak sehingga mereka bersedia utk ditinggalkan ....

rozliana said...

fida,
ini jejak pertama saya..hehehehe..
sedih la bila baca n3 nih...

Jard The Great said...

huhuhu... terkesan di jiwa..

[-suziey-] said...

emmm sedih tgk ank2 tu xde ibubapa lagi..pjalanan masih jauh plak tu..

firahadifa said...

Pa'

Kalau ko masuk rumah tu lagi ko meremang ..

Syareena,

Itu yg saya fikirkan kalau andainya saya pergi awal.. macam mana dgn farrihin..

Rozliana,
Hehe.. terima kasih datang..

Zarah,
memang terinsaf aku zarah..

Suziey,
Itu la pasal.. macam mana dgn masa depan diorang.. masih samar2 lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...