Followers

Wednesday, June 24, 2009

Aku ingin lepaskan mereka pergi.. (Part 1)

Lama sungguh x update entry.. saya agak busy lately . banyak sungguh beban tanggungjawab yg dipikul .

Monday lepas saya baru hantar ibu , ayah dan uwan mengerjakan umrah. dah jadi rutin kalau ibu ayah berada diluar negara, saya dipertanggungjawabkan sepenuhnya utk menjaga Kedai Salon di Shah Alam . Salon ini kepunyaan syarikat ibu .

Memang dah lama memendam hati dgn 2 staf yg menjaga salon nie. susah nk kata. nk diikutkan salahnya kita juga yg x pandai manage . tapi kalau nk jenguk selalu kedai tu apakan daya saya yg juga makan gaji , keluarga juga perlukan perhatian .

Semalam selepas waktu office , saya plan nk buat spot check ke salon . Memang betul sangkaan saya, sampai2 yg si A seperti biasa mengambil upah menjahit manik butik kain sebelah sambil melayan kawan dia borak , yg si B pulak x nampak batang hidung. x datang keje x nk bagitau ... ( mungkin diorang ingat boss x dtg , jadi bole relax.. jgn harap laa) . Saya tanya A, berapa sale hari nie ? dgn selamba nya dia jawab x de . Dah pukul 5 xde sale???.. dan lebih menyakitkan hati, kedai sgt kotor dgn cebisan2 rambut yg digunting semalam dan benang2 jahit yg berselerak sana siti.... Si A lansung x mengemas hari ni!

Dgn hati yg sangat sakit . Saya ambik penyapu dan bersihkan kotoran yg mereka create sendiri. Jadi balaci aku.

Bengangnya!!!!! ...

Bersambung....

6 comments:

l i e y n said...

apsal tak sound baik kat diaorang tu!!!!
fired je!
tak respect oss langsung!

yatie chomeyl said...

siannye boss kena wat kije sendiri. i remembered back in USM, i selalu acknowledge u as 'model' wpon man dh bgtau nama u apit hehehe. i panggil u model sbb pernah nmpk ur pic jd model utk ur mom's salon tu la ;)

669 said...

Banyaklah bersabar..
Saya faham.

Nasihat saya: Jangan depends sangat kat diaorang lah, tunjukkan kita boleh ganti pekerja ke? Ada pekerja back-up pon bagus.

Mata Hati said...

sabar ler... bukan senang nak jaga pekerja. mcm2 kerenah pekerja ni..

sound diaorang baik2. kalau x dgr ckp jugak, mengamuk jer dlm kedai tuh...(ni last option)

firahadifa said...

lieyn,
dah berbuih mulut nie. tinggal belum cakap get out!! jer..

Yatie Chomeyl,
keke..yatie.. tu zaman muda2 dulu.. now dah tembam! huhu

669,
thanks for the advice.memang nk carik org baru la nie.. da dapat sure fired diorang on the spot


Mata hati,
tu la macam2 kerenah . siorang ni x sayang keje

yatie chomeyl said...

mana ada tembam, cun jer mcm dulu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...