Followers

Tuesday, February 9, 2010

Opus Musical Academy Review

I penah cite yg i nak masukkan farrihin ke Opus Musical Class for Toddlers kan??? .. so... Last night 1st day farrihin @ class.. class start @ 7.30 pm , half hour only .. we arrive a bit late coz abah farrihin sampai lambat .. bile masuk class room .. they just started .. Farrihin is the only boy dalam class tue.. yg lain sume girls..  also , farrihin is the youngest .. classmate farrihin yg lain mostly 2 years above . at 1st I risau gak.. takut jadi lembut plak anak I masuk class nie nanti.. kekeke.. but I was wrong… this is not only dancing and singing class or music alone  .. this is an Early Childhood Development Program !

The syllabus is quite impressive .. they want to teach the toddler  with logical  and motor skills and memory  in a fun way.. how to say eh?,  there are a some technique which I think  is good for brain development farrihin ..

1.     They give every toddler  bell ring . when the music start , the 1st kid have to play that bell ring . when the teacher look at the 2nd kid ,  the 1st kid have to stop playing and the 2nd kid will continue play the bell ring .. sampai la last kid  and the last kid akan jadi 1st kid and they do the sequence backwards and bile teacher tunjuk 3rd kidz , yg 4th kid kena stop , when tunjuk 1st kidz 2nd kidz must stop .. just like main cap kali cap masa zaman kite kecik2 dulu.. but in easy way .. ye la.. budak pon baru setahun dua.. Farrihin main hentam je mula2... but itu la guna parents kat situ .. parents have to guide.. kite kena la show .. baru budak reti nak main.. my phy says turn -taking game sangat bagus untuk mental pick up dia.. sebabnya both otak kiri n kanan berkerja .... ceeawah!  yg lawaknya mama farrihin yg gelabah.... apadah... otak nie da berkarat kot.. 

2. Ade 1 lagi game pon best .. the teacher bagi 1 instrument .. i pon x tau apa nama dia .. ada satu bentuk kayu kiri dan kanan.. and penukul utk play the instrument .. teacher tu suruh play instrument with rentah dan tempoh yg dia buat .. means dia kena pukul kayu tu kiri dan kanan sama like what the teacher did.. sungguh mencabar.. even mama pon x reti.. nampak senang je instrument kayu tue.. tapi payah gak ek ..nampak sangat otak mama nie dah berkarat!! kekeke.. i rasa game nie sangat bagus for sensor developmet .. di situlah dia nak tengok otak kita pick up macam mana...  walaupon 1st class nie farrihin x reti lagi.. tapi insyaAllah 2 3 class lagi dia bleh main...lagipon.. kidz learn fast!

33 Ade satu game lagi yg best .. pass the ball thru kangkang kaki ..... farrihin berbaris in the middle ... yang tak tahanyer kesian kan kawan belakang farrihin .. bola dapat kat farrihin bukan dia nk pass kat belakang.. dia dapat bole terus peluk bola tu tak nak bagi org lain like dia punya .. puas org belakang tunggu...  terus x dapat continue game tue... kekeke... apa la anak mama nie... cian kat friends... 

AAde lagi  game best lain like dancing with friends..and main parashoot ... and bile nak balik.. they sing bye bye song... sambil ke depan peluk teacher.. and the teacher give stickers to Farrihin . i rasa sebak and terharu bila teacher suruh   ke depan ambik instument.. farrihin pi sensorang with other friends ... nampak sangat farrihin da big boy.... waaa...... anak aku da besaqqq.. no doubt ade la sedikit perasaan shy2 farrihin jumpa org baru .. sampai nak berdukung je .. tapi tu kejap jer... tak sampai 5 minit dia da bleh adapt


Overall . I satisfied with the class , the teacher and the environment .. the teacher said every week the game and activities is different! so  i mmg x sabo nk gi next class farrihin..kekeke ...  like i pulak yg toddler .. ahaks!!



Ok . itu jer.. bye

6 comments:

iqafi said...

mcm menarik je bunyinya..;-)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yer betul....masa nak gi survey2 dulu kat YAMAHA untuk Aleesya pun dia buat macam yg you cakap gak....yg penting sebenarnya nak generate motos skill dan daya imaginasi toddler tu sendiri...

bagus2..

Adzrinna said...

mesti best lah class nie.... kreatif yer teacher2 dia, every week tuka2 game.

firahadifa said...

iqafi,

mmg menarikkk


Ayu,
mama mana yang x nak anak dia pandai dan genius kan??

ein,
ein.. class nie start fron new born .. tapi from 0 to 1 , game dia lain..

Queenin Murni said...

hmm.. bestnya..
tapi, fees dia camne ek?

firahadifa said...

queen ,
fees dia varies .. depend ngan berapa hari kite nak..

if semingu sekali jer dalam 75 ringgit sebulan setengah jam..

jomm la bawa anak u join class nie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...