Followers

Thursday, March 18, 2010

Movie Review : 3D Alice in Wonderland

last weekend my phy bawak nengok mid- night movie alice in wonderland in 3D @ Kuantan.....Yah.. Kuantan is phy's hometown . mmg da lama nak nengok movie nie .. tak sangka lak nengok kat kuantan.. sebabnya mmg x terpikir nak balik kuantan pon.. huhu..

btw, my review bout this movie ...

1. jalan cerita yg agak sama like the actual cartoon story , its all about a girl in her fantasy , but the movie is more to tell that the girl fantasy at her early age is real as Alice at the movie already grow up





2. diorang tak ubah jalan cerita masa alice masuk ke alam fantacy dia .. jatuh lubang , jumpa bilik yg byk pintu , pintu x leh buka , pintu kecik je yg ade kunci , makan ubat jadi kecik , makan kek, jadi besar balik. just like the original cartoon story.. then lepas masuk ke wonderland baru jalan cerita yang baru.. but sebab dia ke sana is nak minum tea ngan kawan2 fantacy dia..




3. kesemua watak yg dalam cerita cartoon dulu ada dalam movie kali nie , except the red king, coz the red evil queen already kill the king . kekekeke .. me laughing coz i rase agak funny bile queen tunjuk tengkorak king yang masih pakai crown kat bawah sungai castle dia bersama2 dgn tengkorak2 lain angkara si red queen...




watak2 dalam movie nie




masih ade rabbit yg punctual 



the smoking caterpillar 

the red queen, queen jahat  lakonan helena bonham 


the white queen , queen baik lakonan anne hathaway 


3. the mad hatter character by johnny depp .. i love it!!! .. watak yg ku tunggu2 .. johnny depp kalau berlakon mesti yg unik2 watak dia .. like edward the scissorhand , captain jack sparrow , mr willy wonka .. and for this movie.. i just love it.. 




4. and i suke semua pelakon2 dia dari yg baik sampai yg jahat. they r soo good .. expecially the bad queen ... my all time favorite but not real character is cheshire the invisible cat .. still notty like watak dalam cartoon


i rase cheshire nie cute :)


5. and the movie grafic , since i nengok 3D , what more can i say.. it was superb! .. gile best ... much more better dari nengok 3D kat IMAX masa masih ada kat Times Square dulu..


6. jalan cerita yg simple je , tapi yg i x suka bila part last .  ade ke si alice tetiba nak jadi pelayar plak bila nak ending cerita.. so not acceptable for me , just kerana sebelum nie dia x tau apa yg dia nk jadi dalam hidup dia , after dia keluar balik ke real world , tetiba plak nak jadi pelayar ..


7. so.. overall , i bagi 3.9 out of 5 star




so sesiapa yg tak tengok lagi sila la nengok , actually jalan cerita dia tak de la best sgt .. tapi i suke sebab pelakon2 dia .. and nie lah salah satu cartoon yg i nengok masa masih ade bantal busuk lagi.. .. cerita nie buat i refresh back my old days memories .. my childhood .. x pikir segala masalah.. just main main dan main... 

11 comments:

Peri PiA said...

Kite serious xingt sgt dah kartun dia,rasenya kalau nak pg tgk pon sebab Johnny Deep juge :D

Zaman kanak2 mmg best,bebas masalah.

momguess said...

i pon dh lupe kartun nyer mcmaner
for fun occay lah kot ceter ni kan

CatlinaFly said...

salam fidah, jgn lupe join contest kedaigambar kami & juga e-ein nye giveaway yang baru launch ni ;)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

fira dah tgk yer citer tu...mmm tak best sgt ke...baru jer nak tgk...

firahadifa said...

peri pia..
sila la nengok

momguess
haah.. utk bebudak mmg la intersting..

catlinafly,
ok2... malam nie i buat .. remind me yah!

ayu,

actually ok jer.. kalau nk compare ngan cite2 boxoffice lain mmg x leh lawan arr.. tapi kalau bebudak mesti suke nengok, bawak la si aleesya gi nengok

Ieda Al-Habsyi said...

suka ngan johny deep tu, tu yang terasa nak tgk :)

firahadifa said...

ieda ,
betul3X

chugie said...

awk dh g tengok ye.. hubby ade gak ajk g tengok, tp sebab saya takut tengok make up kartunnye, so xde lah sy p tengok.

tapi yg pasti ramai kate best!

yatie chomeyl said...

aku tggu donlod ja la kot..hehe

Ein Frenoz said...

apidd! aku pn nk tgkkk..
mungkin jln cerita biasa, tp if kita tgk cita ni masa kanak2...mesti feel dia lain kan, rs di alam fantasy.

firahadifa said...

chugie, ahahaha.. xde la scary pon ..


yatie , ko pi rapid share , rase da kuar la..

ein,

ya.. aku rasa jadi kanak2 riang balik after nengok.. kekekeke

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...