Followers

Wednesday, June 9, 2010

dah 2 tahun baru nak nangis...

Ini citer pasal farrihin arr.. last friday i bawa dia jumpa his pediatrician @ SJMC  SDMC , da 2 minggu delay nak inject dia 2 tahun , tunggu my phy balik malaysia , kalau lambat lagi , terbang lg dia nanti..

Tak tau la if perasaan i jer.. tapi i notis si farrihin da mula menunjukkan perangai dan perasaan dia arr bile da umur 2 tahun ni... before this tak susah nak bawa dia jumpa pediatrician . Percaya tak , selama nie Farrihin tak pernah nangis bile dia kena inject bulanan .  never ! .. even kena cucuk 2 kali pon tak pernah nangis , Tapi nengok la gamba nie.. dah jadi pemalu/ takut  , asyik peluk kaki kite jerk.. dulu tak macam nie .... dia da tak nak kat org , expecially bile ada me or abah dia , even ngan atok , uwan or even tok  aki kena pujuk bagai dulu baru bleh dekat ngan dia nie

tak nak bagi nurse measure berat n tinggi dia

buat lembik badan..

susah betul nk ukur berat dia ...




nie kat bilik pediatrician farrihin ,Dr. Indon .. dia nie sgt berpengalaman . memang dari pregnant dulu nak booked dia jadi pediatrician farrihin , i dgr byk good story bout her . dia bukan pediatrician biasa  ,dia major in Nephrology,  dia byk handle kes2 abnormal kid ,but  Farrihin bukan la abnormal kid , cuma i rasa , better hire Dr yg byk tau pasal masalah kesihatan budak kan.. its Good For Farrihin Actually ...

farrihin pon da kenal ngan dr dia nie..



sebelum inject Dr periksa dulu mana yg patut... 





1st injection : DTP&Polio &Hib Booster. injection wajib untuk 2 tahun nie...

Look , baru inject sekali da nangis ..


2nd Injection : Pneumoccocal 

Actually nie injection optional , tapi strongly advisable untuk elak jangkitan  meningitis kat otak anak , injection nie ade 4 peringkat , yg nie yg ke 3 .  sadly injection nie tak dicovered oleh both me n my phys company .. mungkin sebab mahal ngat .. but me n my phy decided guna duit sendiri gak.. coz i pikir .. handbag bleh buy memahal kan.. apelah salahnya utk melabur demi kesihatan anak ..  dia harta kite yg tak ternilai :)





3rd injection???? mau tak meranung farrihin dapat 3rd injection... habis satu floor dgr 

haha.. tu la.. tak pasal2 dapat 3rd injection ... Kalau nak tau yg 3rd injection nie  is H1N1 vaksin . Dgn masalah kesihatan skrg nie tak ke Wajib yg injection ke 3 nie ?? ... kitorang decided untuk bagi juga farrihin suntikan H1N1 hari tu jugak.. sebab dr kata untuk toddler kena 2 kali inject , sebab kena bagi dos sket sket .. kalau sekali gus , takut badan dia terkejut... hari tu sekali , bulan depan sekali lagi .

Owh , btw , i pon ambik vaksin H1N1 nie sekali hari tu.. bengkak dia terasa sampai 3 hari .. yg tak bestnyer , vaksin nie pon tak dicover oleh company rasernyer.. but we try fight for it. Ala .. tak de la Mahal sgt pon vaksin nie.. bawah RM100.  kalau goverment servent boleh dapat dgn pay 2 ringgit jer kat spital gov. yg keje swasta kena la kuar duit sket nk dapatkan vaksin nie kalau company tak cover .. huhu..


mama n farrihin after kena inject.. nengok.. bengkak mata dia nangis.. huhu... siannya anak mama... 









25 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

uish..ngerinya dgn jarum2 ni

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

tukar skin!!! lawo! cian farihin kena inject ye!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

yup betul...ramai yg tak tahu pasal Pneumoccocal tu...alhamdulillah...aleesya dah lepas stage tu....kenapa ader stage 3??

sebab paed ayu cakap..kalau da`pat suntikan below than 1 year..suntikan tu hanya 2 kali jer...kalau dapat suntikan tu more than 1 year..so baru 4 kali....ehhh ke ayu yg tak faham...

tapi rasanya pemahaman ayu cam tu lah....

mummy_ayu said...

ala siann farihin..nangis sampai bengkak mata....mama farihin pun sian kena inject..nangis tak?

firahadifa said...

gadis,
harusssssss

mrs fiza ,
makasihh

ayu ,

ye ker chenggitue ?? kite tak tau lak... nanti ask dr tu


mama farrihin pon takut gak kalau nk tau.. peluk abah farrihin gak.. kekeke

firahadifa said...

gadis,
harusssssss

mrs fiza ,
makasihh

ayu ,

ye ker chenggitue ?? kite tak tau lak... nanti ask dr tu


mama farrihin pon takut gak kalau nk tau.. peluk abah farrihin gak.. kekeke

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adui
sy mmg ngeri kene inject

ehehhe

rafiq mmg nangis semua injection yg dia pernah kene
tapi one shoot je

lepas tu elok la gelak2..eheheh

Ilhamny.com said...

alalala, ciannyer kat dia..linda mmg x sanggup tgk kalau anak2 kena inject, slalu hubby jek yg masuk..nangis kalau tgk anak kena inject mcmnih..

chugie said...

wah.. fidah, sampai 3 injection kena??

fida, nak tanye lah.. ade any infection x after taken H1N1 Injection tu? sbb ade some people say that H1N1 Vacsin ade side infection pd body kita kan?
nak tau sangat kah..sbb nak gak p amik vacsin ni

niesz said...

niesz kalau kene 3 kali injection pon mau meraung..hahhaa...

firahadifa said...

rose ,

tu la pasal.. nangis terkejut jer..

Linda ,

kite pon cam tu gak , tapi bile da besar sket nie da bleh nengok da.. dulu ngeri gak.. hehehe

chugie ,
ermmm.. untuk kite , kite rase bengkak jer..

farrihin bengkak n demam sket ..

tapi itu mungkin tindakbalas dia menentang virus kot .. huhu

mama_umar_maryam said...

uishh..mau x melalak bape kali kene jab one shot farihin nih..xper2..utk kebaikan anak kan..zety pon amik h1n1 tu tp rezeki dpt foc je,company punye ;)..

rmi yg tnye side effect h1n1 tu..actually akan rase mcm nk demam,ade yg kene flu,batuk etc. so apa zety buat,lepas je kene jab trus telan panadol, rase bengkak2 tu mmg raselah for 3-4 days..pastu ok aje ;)

firahadifa said...

niesz,

hehehe

maya ,

iya.. kite pon terus telan panadol

[-suziey-] said...

siannya farrihin..dia xdemam ke fira..skali 3 kena ccuk..
alamak lupela me pn xamik vaksin tu lagi..penting tu

Ummi Eisya said...

cantiknya umah baru ni..eisya pun menjerit gak time kena cucuk ngan paed

Mama Liza said...

Betul la ...dulu masa kecik Adam rilek je. last inject for 18 months, nangis giler, siap demam. Hjg bulan ni nak kena inject pheunomococoal? gak.. Seram bila tgk farrihin kena inject sampai 3x. huhuhuhu...

Momma Mia said...

alahai sianya dia.. kene 3 x cucuk... sama cam damia laa nangis kene cucuk

LYaFRINA said...

mcm2... biasala budak2... jarum tu takut.. tp sib baik time asya kna cuck 1 thn 1/2 bru2 ni.. dia still cool lg.. tp bila dh besr skit.. xtau la..

E.L.I.Z.A said...

hmmm 3x skali injek..adussss mesti sakit kan...hmm pneumococol tu mmg bgs pun tp eli x amik pun huuhuh masa tu xde duit :(
kalu baru nk amik skang ok ke ek? riri 4thn..eiymann nk masuk 3thn.

H1N1 tu pun belum amik..ada plan nk amik tp asyik bertangguh huhuhu

firahadifa said...

suziey ,

gi la ambikk

ummi elisya ,

tu la diorang nangis terkejut tue..


mama liza ,
terpaksa.. kesian gak sebab kena suntik 3 kali.. tapi untuk kesihatan dia juga kan..


mommamia ,

tu la .. meraung2 dia


Eliza ,
Pneumoccocal nie dari 2 bulan ke 9 tahun tawww.. mmg sempat .. hehe

E.L.I.Z.A said...

ouhh sampai 9thn..lama lagi heheheh...nk kena baca balik psl pneumoccocal nih ehhehe

chekna said...

ala.. ciannye dia...

ziyad pun xamik lagi.. baru masuk 2thn last week.. sempat lagi nih...

Peri PiA said...

sweet tgk husband afidah tenang kan anak...before ni dia tak nangis ye,alo cian dia

Fieza79 said...

siann kena inject la pulahh...

mast said...

bulat2... geram btul aku ngan ko ni.. siap ko, pak lang blk nnt merah pp ko.. hehe.. pid, bile nye nak foward gambar? dah berjanggut dah tunggu ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...