Followers

Friday, December 21, 2012

istanbul aku datang pt 1

 
 
 hi peeps!.. i janji nk update entry dah lama dah .. dah dekat sebulan dah .. baru skrg ade masa nk buat .. hihi .. okay ... sebelum i delay lama lagi , better i buat skrg ..
 
last Eid Adha , me and phy x balik raya .. well .. mmg raya haji kitorang x balik pon .. i dah 3 tahun beraya haji di dubai .. so for this year .. kitorang take advantage cuti yg panjang ni nk berjalan istanbul . ktorang ke sana for 9 days . berjalan bawa budak kena la lama sket .. kang byk tempat x cover .. tapi mmg pon . ade 2 tempat i x sempat cover ! haiyaaa   
 
 
 
 
 
 

on our 1st day at istanbul . view dari atas hotel we stay at sultanahmed old city. hotel kitorang dalam beberapa tapak je dari blue mosque ..

 
 
 
 
 
blue mosque . nice kannn
 
 
0rg punya la ramai beratur nk masuk . tapi dia bagi keutamaan pada yg nk solat.
 
 
 
 
view inside blue mosque

 
 
 
 
 
view nk masuk topkapi palace . istana peninggalan  kerajaan Uthmaniyyah beratus2 tahun dulu . kerajaan ottoman ni la yg meluaskan empayar islam sampai ke eropah . kalau siapa pernah dgr history bout sulaiman the magneficent , sultan sulaiman nie la yg byk sgt meluaskan empire islam .. menghapuskan pengaruh portugis . mmg sangat2 digeruni oleh org eropah . masa tu semua geruns dgn islam . gamba kat atas is  org queue nk beli ticket . punya ramai.. masa kitorang datang ni on sunday .. so mmg ramaii sgt la hai queue nk masuk palace nie . sekali masuk palace ni 25 turkey Lyra . about 55 ringgit sorang .    
 
 
inside topkapi palace . nina kejap je dapat kawan baru .. jordanian .. kawan nina nie bagi bunga letak kat atas kepala tue ..  
 
 
bosphorus sea view inside topkapi palace  
 
 
 
me , phy n our mimi phy ..  

on our 1st day 2 tempat tu je kitorang visit .. ngantukss sgt .. kul 7pm dah balik hotel tido


the 2nd day , kitorang naik cruise jalan2 tengok bosphorus cruise. as u know , istanbul ni terbahagi kepada 2 , satu benua  asia & satu benua timur. bosphorus laut yg memisahkan antara 2 benua ni 




the famous turkish ice cream .kenyangkan perut sebelum naik cruise   


 
view dari atas kapal . i tak duk atas , i duk dalam kapal je .. farrina tido .
(padahal gayat .hehe)
 
 
 
me and my 2 kids . im a mother of 2 already ! owhhh
 
 
 
my phy mabuk naik cruise  . theee
tp mmg terasa pening gak . 2 jam dlm cruise
 
 
so sampai je kat port . kitorang carik fish kebabs .. so the sedap yo
 
 
 
 
  

day 3 . before we moved to Taksim from sultanahmed old city .. kitorang visit aya sofia . but before tu sempat main dgn burung dulu .. bagi burung makan dulu .. suhu pon berangin sejuks ..


tengok . angin kuat . rambut ninapon dah macam trojan
 
 
 


 
 
 
 
nina dah start berjalan .. nk kejar bird je la
 
 
 
 
 
 
 
view outside hagia sofia.
hagia sofia ni dah lama dibina .. bout tahun 537 . awalnya hagia sofia ni church . then bile constaninople jatuh dan diambil  oleh pemerintah islam . dia diconvert to masjid . segala mosac yg ada muka muka , gambar2 dan objeck yg tidak berkenaan  ditutup ngan plaster dan diganti ngan tulisan Allah Muhammad dan ayat2 Quran yang lain .
  then masa pemerintahan mustafa kamal antartuk , dia  ubah  to museum .. and now its a museum ... and all mosac gambaran nabi isa dan mariam yg di plasters masa convert to masjid dibuka semula . what i most amaze is Allah writing & face of 'marie' at the same wall! . owh  its belived to be the 1st church in history   


 
gamba dari atas tingkat atas aya sofia

 aya sofia 360 degree
 
 



 
mosac gambaran nabi isa katanya
 

 
 
 
 
ok . stop dulu .. lama dah duk depan pc nie .. next part 2 plak ye .. ingatkan nk sazz je 1 entry bout istanbul . tapi byk sgt gamba .. tu pon kat camera hp i je nie .. byk lagi kat camera phy capture .. ok itu je ..
 
XOXO 


 
 
 
 
 
 
 

3 comments:

mama tisya said...

wah sronok jln2 istanbul....fridge magnet istanbul 1 utk aku:)

Chekgu Azrine said...

besrnya dh dpt jejak kaki ke instabul..

Liza said...

Bestnya Fida. Istanbul Aku Datang. Lama tak jenguk sini...Dah terlepas GA Fida. huhu... Feb will join.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...