Followers

Tuesday, January 19, 2010

MENYALANG




Macam mana nak bagi budak minat tengok TV ? Farrihin ni sejak baby sampai skrg  mmg tak suka tengok TV . especially cartoon … any cartoon yg best2 .. semua dia tak layan .. bukan la nak bagi dia leka sangat tengok TV .. tidak .. tapi saya nak bagi dia berhibur sket… coz rite now byk betul education cartoon yg berfaedah like high 5, Dora the explorer , Jim Jam , Barney and so much more Kat channel Disney , ceria  n Nick  .. semuanya best 2 and good for toddler knowledge .. semua saya dah buka bagi dia tengok .. tapi lansung dia tak edah .. Hmmm..  so sampai sekarang dia tak de favorite toys to play except skooter abah dia and ball!!.. kengkadang kesian gak ngan dia .. pinggan .. cawan.. blander  je jadi mainan .. padahal dah 2 nak masuk tiga bakul  penuh mainan dia ….

N’way … last night my family ke rumah my aunty @ Shah Alam .. coz meriahkan lagi acara MENYALANG for the Newly Wed..  kepada yang tak tau menyalang tu apa , it’s like satu  adat . Jalan kerumah sedara mara expecially makcik pakcik  untuk berkenal2 an antara pengantin dan keluarga besar sebelah mertua … Org Melaka n N9  memang ade adat tue... and di panggil  Menyalang .  but negeri2 lain I tak tau dipanggil apa. Masa my wedding dulu tak senpat nk gi menyalang coz dah dekat ngan puasa.. :(..
BTW,  banyak betul foods yg my aunty serve …  sangat2 la kenyang…

Bile nak balik , Org Baru mestilah dapat hadiah … dari tuan rumah….





My adorable aunty , happy go lucky couzy n SIL


my brother yg agak jelez coz his wifey dapat present.. huhu...


                                            time to go home...

10 comments:

[-suziey-] said...

hmmm menyalang..mcm bumi kenyalang..ekek:p elok la ank xsuak tgk tv..tp sian plak kan..xde ape nk tarik perhatian dia..hmmmm

moment said...

niece aku, xbrp gk tgk tv..
tp gile tgk youtube! adoiii~

firahadifa said...

suziey,

tu yg sy susah ati tu. TV lansung dia x minat


moment,

wah... pa' niece ko lagi advance...

yatie chomeyl said...

baru tau ada istilah menyalang ni erk? org qelate pon ada gak custom menyalang ni tp serius, i tak tau dia panggil apa...berkenalan ke erk? ntah ahh , nti i blk tny MIL eheh

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sebenarnya nak tarik perhatian toddler tgk baby ni, mesti ajar sejak kecil lagi...bila usia makin bertambah pasti cartoon yg diminati pun bertukar..contohnya anak saya aleesya..masa baby suka tgk mickey mouse..umur setahun minat barney...sekarang ni minat yg org betul lak macam high 5 ngan animal planet...

tak pernah dengar lagi perkataan "menyalang"

firahadifa said...

mommy damia , farrihin mmg dari sejak baby x suke tengok tv...

Peri PiA said...

kalau saya ade ank nti,saya lagi suke dia xsuke menonton tv.kalau rancangan yg mendidik ok la :)

erm menyalang?xpenah dgr,1st time dgr :)

firahadifa said...

yatie ,

owh org kelantan pon ade gak ke adat nie?.. huhu

peripia ,

budak suke sangat tengok tv x bagus jugak kan??

menyalang nie mungkin ayat and adat minang.... huhu

cikbedahlaser said...

salam.....

tertarik dgn tajuk benar nye...
heheheheh

menyalang klu d negeri lain panggil majlis menyambut tetamu...

so ni bukan adat minang la kan...
sbb sume negeri n suku ade adat ni...cume istilah je berbeza....

org N9 mmg akan sebut menyalang... siap bawa 'boko'.. iaitu penganan @ dodol, atau wajik.. utk pihak lelaki....

kire buah tgn la....

harap ini membantu.... saje nk sharing.... :)

firahadifa said...

cik bedah

huhu.. thanks for the info yer cik bedah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...