Followers

Thursday, May 13, 2010

bongkak , takbur , ujub

pernah tak dengar ayat nie

  Orang yg susah , bile dah senang , perangai dia lagi teruk dari orang yg dari awal senang 

or this 

Hidup ini umpama roda, kadangkala kita diatas , kadangkala kita dibawah

yang ni pulak
bagaikan resmi padi , makin berisi , makin tunduk ke bumi 


kenapa dgn ayat nie ? actually , bendia nie yg berligar2 di kepala saya semenjak dua menjak nie.. 
saya insaf . 

Manusia nie ade macam2 perangai .. pernah ke kite rase kite nie mula riak dan takbur dgn apa kesenangan yg kite dapat hari ini sampaikan setiap ayat kita dipenuhi dgn kata2 bongkak dan tinggi diri ? sampai kita lupa menjaga hati orang orang lain di sekeliling kita ? 



saya takut saya adalah salah sorang dari manusia itu .saya begitu ke ? aku begitu ke ein? . Apa yang berlaku di sekeliling saya buat saya tersedar , insaf dan muhasabah diri sendiri , sebabnya .. Kemurkaan Allah .. subahanallah .. cepat sungguh sampai ke kite , tanpa tunggu hari akhirat .. di dunia pon , hidup kita boleh jadi up side down dan tak dapat Keredaan Allah jika kita terlalu angkuh , sungguh pon perasaan tu hanya sekecil zarah pon , trust me , kite akan kena batang hidung sendiri 





janganlah cakap bagai diri sendiri sahaja yang betul , yang baik , yang pandai , yang orang lain semuanya tak betul , orang lain semuanya salah ,semuanya buruk,  nanti sudah terhantuk , baru tergada ... ya ... mmg ade org  berperangai begini.... kalau Allah nak tunjuk , Sepantas kilat kita akan dapat balasan  setimpal atas perbuatan cacian dan umpatan kite .. what you give , you get back .. hidup ini umpama roda kan...


 saya ingin selalu insaf  begini , supaya saya menjaga setiap pertuturan saya  , supaya saya sentiasa ingat perasaan orang disekeliling saya . supaya saya tidak bongkak berjalan di bumi Allah ini.


YA Allah .. Jauhkan la diriku dari perasaan bongkak , takbur , ujub dan dengki mendengki  

AMIN...


p/s : xde kena mengena dgn korang sume, just nk luahkan perasaan yg terbuku bile dgr cite my mom n dad dan nak menginsfakan diri... oleh itu , marilah kite sama2 insaf... ahahaha



9 comments:

Nur Hawa Mohd Zin said...

tq kak...manusia selalu lupa dan pernah saling ingt-mengingati

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ingat ke ader anonymous yg komen awak bukan2..

sama2 lah kita mengingati diri masing2..

Hidayah Shafiruz said...

Thanks kak for the post. Mmg sgt bagus dpt peringatan cmni slalu.

ita cutevirus said...

thanks fida... tazkirah yang sangat bagus... **double thumbs up**

momguess said...

aku pon takut ada perasaan mcm ni
moga kita sentiasa beringat dan dilindungi NYA
amin

Mak Su said...

sy takut sy jadik sombong dan memandang hina pada manusia susah yang memintak2...... saya hrp saya sentiasa beringat dan memahami, tq utk posting ni

~ Lady ell ~ said...

amin....utk doa tu.semoga kita selalu didlm kesederhanaan.insya'allah akan seimbang amalan..terima kasih mengingatkn.kdg2 bende2 mcm ni kita trlepas pandang.

yatie chomeyl said...

thanks 4 sharing this post babe..buat aku terinsaf sekali :)

Peri PiA said...

me too indeed ,mahu sentiasa ingat Allah.bersyukur

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...