Followers

Thursday, June 17, 2010

kite nk tolong org melayu , tapi at the end , kite sendiri yg terkena

i tengah geram sesangat sekarang , tak tertahan rasa kat hati ni menanggung perasaan marah i kat hamba Allah nie . I nak reveal kat blog i nie . and i hope sesangat hamba Allah yang bernama Azmi nie baca , and kalau dia berani , jumpa depan2 arr.. cakap dalam telefon je buat apa !!??. 




for info , i tak pernah kenal , tak pernah jumpa , tak pernah tahu pon hamba allah yg macam hantu nie wujud . Korang tau tak dia nie sapa ? dia nie tauke lori , dia ade 5 lori kononnya , ade 3 kedai kononnya , di ampang , di kajang dan di bangi . keje dia , buat service sewa lori utk org pindah rumah ...


apa yg buat i geram ngan dia ??? Dia Hina My DAD dalam telefon! yg worst ,  dia cakap kat i nie . nak sgt  i cakap ngan dia , kutuk my dad bagai ....   Siapa yg tak marah ????.




cerita dia macam nie.. u know  hari nie i cuti kan ? i  ambik cuti 2 hari sebab family i nak pindah umah , from ampang ke cheras , so semalam my dad cari2 la lori untuk angkap barang2 pindah umah  . so dia jumpa satu no telefon Lori Sewa nie kat tiang lampu , dia pon call.. masa tu my mom n my sister pon ada as witness . dia call and deal la ngan sorang tauke lori yg bernama azmi nie .. masa tu my dad said clearly.


' barang pak cik banyak dan berat , nak pindah kan barang utk 2 rumah , nak kena ade 4 org yg tolong' , dia agreed .  dia bagi utk lori 5 tan rm 380 untuk sekali lalu .  upah buka pasang perabot rm 180 . ' n my dad agreed with that price 




so bila hari kejadian,  yg dijanjikan 4 org , 2 je org dia datang , pastu ade ke patut .. sebarang tools pon dia tak sediakan kat pekerja dia  untuk buka perabot , drill or what so ever.. nahi! .. nasib baik kami ade benda tu sume... tapi kami OK lagi




 i sangat kesian ngan 2 pekerja dia tue , barang2 rumah i berat dan banyak , especially set bilik tidur my parents , solid wood ! dulu masa kitorang buy pon 4 om saiz XXL yg angkat . nie 2 org je saiz L yg angkat! sungguh tak berhati perut tauke lori yg bernama Azmi nih .. kesian staff dia , mau fobia kot diorang...




yang buat kami bengang , bila petang , si tauke tamak haloba nie call my dad , (i rase staff dia bagitau barang banyak or rumah i bungalow ke..)  masa tu jugak dia nak naikkan harga sebabnya  buka pasang almari la .. perabot banyak la... u know , dia kat actually upah buka pasang utuk SATU almari is rm180 !!!! not all ........  so u alos just imagen , kalau 6 almari bape nak bagi kat dia ??? gile ape , mata duitan betul tauke nih .. agak2 la kalau nak menipu org pon .siapa yg suka kan....??  my dad tak agreed la...




Then , boleh nya .. masa my dad pi balik jap umah ampang untuk ambik barang tetinggal , dia call pekerja dia nk cakap ngan i .. masa tu lah dia kutuk nyer my dad kat i  tak hingat !! kate kedekut la , tak ingat mati la.. banyak la yg dia kutuk , sangat2 menyakitkan hati nih ! ... i tak nak tulis je kat sini , coz i know ramai family terdekat i baca ... i rase ade 10 x dia kate my dad kedekut and perkataan yg sewaktu dgn nya  . i say hello.......... u kenal pon tidak ayah i u nak kata macam tu. i marah la dia . i say kalau i kutuk ur dad macam mana . boleh nyer dia kate ,' nak kutuk , kutuk laaaa'... ahahahhaa.. mmg kesian ngan ayah si tauke lori  nie ..




pak cik driver n 2 pekerja tu rase sesangat malu ngan tindakan bos dia , dia terus minta telefon dia balik , n minta maaf kat i , dia kate bos dia mmg macam tu.. so what , u ingat u siapa , bagus sgt ke sampai sesuka hati cakap org macam tu.. ayah kite plak tu !!  kalau nk minta tambah pon , tak boleh ke minta ngan baik .. ??? THUS , DIA YG KEDEKUT PAIT , ORG MINTA 4 PEKERJA , DIA BAGI 2 JER.. TAK NAK RUGI LA TUE...HAAA.. SAPE YG KEDEKUT !!?  pak cik driver tu kata , mmg ramai da org terkena ngan bos dia tu....... i said huh??? dia duduk umah goyang kaki , org lain yg buat keje teruk2 , dia plak yg bising nak suh tambah duit ?!what a shame!




huh.. mmg panas tul hati nie... dia tak kenal ayah i , dia tak tau betapa i sanjung ayah i , dia buat macam tu , mmg dia carik nahas ngan i , hello........ kalau ayah i kedekut sgt , i tak jadi macam i skrg nie la... adik beradik i sume tak jadi org..dia tak tau how i blessed to have my dad as a father . but bottom line . he so so RUDE !!. mudah2an Allah akan balas perbuatan dia . Amin...



korang ... kalau nak pindah umah , jangan call iklan2 sewa lori kat tiang lampu. silap , call boleh , sebab ade lagi owner  lori yg baik hati n tak berkira sgt mungkin iklan kat situ   ,tapi kena carefull la...if not  korang pon akan menerima nasib yg sama ngan i . 




nie la lori kononnya kepunyaan tauke lori yg biadab semalaya. entah betul ke tak lori dia nie  






AT THE END , KITORANG TAK PAY EXTRA PON  , ..  lantak la.. bukan dia rugi  apa pon...  service je pon.. modal pon tak de.. ape la nk berkira sgt , mau 1k kitorang bagi dia 2 kali pi balik n upah2...   da tu tak pegang janji. munafik! ! 




** i tak kate sume yg buat job nie cam nie yer.. mungkin sorang tu jer.. tapi sadly , dgn hamba allah keji tu yg kami terjumpa.. :(




p/s : me currently tengah fill up a form . i tak leh gitau form ape... ngeee~~ tapi hati berbunga2 riang  nie nak fill up. rase cool sket hati nie bila isi  form nih. mudah2an dapat ! aMIN...

31 comments:

Peri PiA said...

pathetic,dunia ni penuh dgn org mcm ni

kalo bg dia tgk The Arrivals,mesti dia tak nak buka minda dia :(

hurm,form..hehe kpochi pulak :D

cik syahira said...

assalamualaikum kak afidah.

hi, sy syahira.
kita pernah terserempak time gatsby gath last time dalam toilet.

hurm.
terkejut juga baca cerita ni.
tapi tak dinafikan memang ada segelintir orang yang macam tu.

dia tau bagi arahan, pandai cakap je tapi tak pernah nak turun padang bantu pekerja ke apa.

sigh.

serius kecewa if jumpa orang-orang yang macam tu. rasa annoying pun ada.

istighfar yer kak ^___^

moga dia dapat balasan yg setimpal. tak baik la, dia dah aniaya orang. hurm..

Nad a.k.a MamaZakwan said...

tu la org kita...
nak niaga, tp guna cara tak betul
suke sgt bg anak bini mkn hasil dr duit cara kotor cam tokey lori ni..

sgt geram bile die main kutuk2 bapak ni
saya pun terasa jugak..
die tak rase pape ke kalu ada org kutuk2 bpk die ek?

byk2 kn sbr je la kak fida..

sya mansor said...

nak buat macam mane. mentaliti dia tahap tu je. sabau je la

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

firaaaaaa....geramnya ngan org cam ni..tak tau nak ckp cam mana ngan org cam ni...

b.O.n.d.a said...

Fida, kasi reveal nO mamat tu..
sO that kami kami ni semua tak kOl dia..


kOrang, tak kOl ONLY tau..bukan niat nak kOl nak buat mende yg tak elOk..

peace_

notti netti said...

Memang fida...kengkadang kita nak tolong orang melayu, tapi mereka sendiri yang buat palat. Macam kes father I jugak, after retired, nak stay duduk rumah best....upah le org melayu kampung nie...bina la sebuah rumah nie...harga ratus ribu konon...tak sampai setahun, dinding retak, simen pecah, kayu reput, bumbung liking, dah la tu, pakai barang second hand, konon nak jimat.....bagi kebinet dapurpun...konon paling canggih, padahal..plastik semua tu...macam manalah melayu nak maju.....bila guna kepakaran cina, mulalah...makcik2 depan jalan sebelah kg dok bergosip...."konon suka sgt bagi rezeki kat org makan babi" padahal org mkn babi tu laaa yg buat kerja bagus!isk isk...isk...aku emo org buat mcm nie kat bapak aku.

firahadifa said...

peri , itu la pasal. x seda diri lansung dia tuh


cik syahira,
haha.. akak masih sabaor.. kalau tak , mau akak serang umah dia tuh.. keke


nad ,

dia tu hati batu kot , ke mak bapak dia tak ajar , tu yg biadab sgt!


sya,
tu la pasal ,


ayu,

sesangat geram u , entah seminggu kot baru hati i ie nak pulih dari menyumpah dier..


bonda,

no mamat tu i tak de arr.. nanti la i letak kat sini..



nett,
ha'ah... ayah aku pon pernah terkena ngan kes renovation jugak.. rumah lama aku asyik rosak memanjang guna kontraktor melayu , kenapa ek ?? kengkadang aku malu ngan kaum aku sendiri

MrS. F!zA@Mama Darwisy said...

fuhh.. berpeluh tiak ni baca n geram kat org cam gini..masih wujud manusia penipu cam ni..

cian kat pekerja dia jd mangsa.. iskh2x..

Hidayah Shafiruz said...

MELAMPAU! memang melampau tokei lori tu! Xde adab dan xpk jauh. Harus dia tu pegi blaja sivik dan moral dulu before bukak business. Lagi memalukan, name je Islam, perangai masyaAllah! aii...sabar je la kak fida. Tak aman nye idup dia tu. Manusia ni kalo dah asek sakiti orang maknenye jiwa dia sendiri yg tgh sakit tu.

p/s wish u all d best for the form yg kak isi tu (",). Borang naik pangkat ke? - ish..ade ke borang naik pangkat eh?

Ilhamny.com said...

eeeiiii, mmg sial la kalau org mcmnih..

aritu i pindah, amik no fon kat tiang jgak, india, lucily larr baik sgt india tu..i mintak 2 org jek tp siap anta 1 extra..dan kata 'xpe2 sy x kisah sgt' janji u byr'..

nih melayu sesama kita plak buat perangai mcmnih..memalukan...

mummy_ayu said...

ish ish ish..teruk nye mamat tu..
u tgh isi brg apa tu..he he he..
ari nie nak follow, IKEA ngan Net, momguess...jom!! apa apa calling calling yer..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

teruk betul ye..haihh..kutuk2 ayah org lak..
dia ni mmg anak kurang ajar kot.tu sbb dia tak kisah u kutuk bapak dia..

grrrr...

yatie chomeyl said...

eeeee klu aku pon geram jugak. sesedap dia je nk ngata ayah ko kan babe. gerammm aku baca entry ko ni, rs nk ketuk2 je pale pkcik azmi tu

Liza said...

Eiii..geram giler baca entry ni. Teruk betul pangai dier. moga mendapat balasan drp Allah kerana menganiaya org....Amin..

Nana said...

adus...mmg kurang ajat tokei tamak haloba tu
kita mmg tak berani nak call no tipon kt tiang2 tu klw bole carik kwn2 yg kenal or penah deal ngan lori2 tu

Faizal The Newscaster said...

ooo sudah fill in form ek..

♥farra♥ said...

mak aih.. trok tol owg 2.. kuang ajo pon ye gak kak..

azura samsuddin said...

sabar byk2 fira, mmg x d nafikan ada org cmtu, tul tu bg je no.hp org tu so kwn2 xkan t'kol org tu lagi..

Fieza79 said...

sbr byk2..!

mmg melampau owg cm gini...mmg patot kena hajar sket..

** atie + aisyah ** said...

kurang ajar nye AZMI tu.... tak reti hormat org... mcm manela bisnes nak maju kalau mcm tu..

sabar ye dear... insyaAllah aakn dpt balasan org camtu

ayah,ummi, farish said...

tu lah dia org melayu...kalau x tolong kata kita nie nk majukan kaum lain..tp bila kita tolong..suka ambil kesempatan atas kaum sendir gak..cam ner lah melayu nk maju kalau still metal dorang berfikir camnie

Nurul + Nordin said...

geram tul la ngan tokeyy tu, betul2 mata $$$$..
kesian sgt2 kat pekerja dia.. kak fida xbg tip sket ke pada pekerja2 tu? cian diorg.. hehee..

~~@lyci@~~ said...

eiiii, geram gak kat tokei tu bila bc entry fidah ni..

eh, citerlah skitt form apa hihik...

Just Call Me Bitt said...

kalo i kat tempat u pon mesti i geram giler. tambah-tambah yg buat hal org M... adehhh saya banyak kali terkena dgn org M ni...tu yg banyak rezeki pergi kat org C...haihhhh

[-suziey-] said...

OMG giler ke ape driver tu..haihhh mcm2 org ada..ala klu i bg je duit kopi kt driver ngn yg angkat brg tu /.ckp jgn bg tokei dorang yg tamak haloba tu..bodos..

pstt..isi form keje lain ke..hehe

TotYati said...

salam akak,

saya juga pernah terkena dgn org mcm tu. dlm phone deal lain. bila sampai umah cakap lain. sedangkan cuma angkat set bilik tidur dgn mesin basuh je (katil & almari kami dah bukak sendiri). yg kelakar tu kami pindah ke rumah yg cuma 5minit perjalanan.

siap kami provide lunch lagi. mmg cekik darah.

manusia mmg tamak haloba. sabar jelah kak (^_^)

Amyza_nia said...

salam..

dalam dunia ni memang ade orang yang xingat dunia cam tu..macam bagus sangat...dia x ingat yang dunia ni macam roda..nanti jatuh bankrap baru tau (oppss...)
tapi bila kita tejumpe orang camtu memang menyakitkan ati...

tapi ade jugak ramai lagi yang baik..hopefully xjumpa yg camtu la...

salam perkenalan :)
amyza

Ein said...

Apid.. Form outstation ke heheh.. Laa.. Rindu la dgn ko nnt...

E.L.I.Z.A said...

ish mmg teruk gile tauke lori tuh...menakutkan je nk call iklan² kt tiang lampu..yela, kita x kenal dorg..skali kena mcm u kena, adusss

nk 4org, hantar 2 org je..mana larat nk angkut barang

Intan Inn said...

erm mmg ada orang yang macam nie..sepatutnya bersyukur org nak tolong dia nie dia pulak tunjuk lagakkan..tapi serius kesian kat ayah u kan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...