Followers

Thursday, November 11, 2010

experiment

last 2 days  i post kat fb i nak wat Laksam ... i teringin gile nak makan laksam , tho i know i dont have steamer cooker to  make laksam , tapi sebab teringin punya pasal ..l cari idea juga ...  lama i pikir kat dapur how nk guna alatan yg ade nak kukus laksam nie.. and i got briliant i idea ... actually .. not-so-briliant-idea , which i rase doubt jugak at 1st , tapi better try kan...


nak macam mana i kukus laksam ??



nie konon2nya pengganti periuk kukus i , i boiled the water in this periuk , and i put bancuhan tepung on the top of tudung periuk


then i cover with tudung periuk lain... 




korang rase menjadi tak ????



'
'
'
'
'




mana nak jadi nyerrr...
retak seribu la laksam i ... 
atas masak , bawah tak masak ..

mula2 i ingat salah tepung  , other than tepung beras ,  tepung jagung ke  tepung gandum ? ye la.. da lama  tak buat.. kat malaysia beli jer kan...


then i terpikir ..... adei... cam nk dia nk masak!!! .... ape punya kaedah steam pon tak tau la.. tang mana stim tu kuar ???..  hahahah.... lain la kalau cover periuk  leper tu berlubang2 kan  .. adei...  tu la.. 


so since kuah laksam da masak , tak kan nk mebazir kan ... so i tuka la Laksam tu pi spaghetti  .. tak pasal2 jadi spaghetti malaysia...tapi farrihin suke ajer... 5 kali tambah !

look ,




nie spaghetti apa mama??


mama saya tak reti wat laksam , nengok la apa jadi ..


tapi sedap.....



ok , no camera plzzzzzz.. i want to continue my Malaysiano Spaghetti



p/s : siapa bole tolong kirimkan i periuk kukus ?? angkat tangan!..

p/s: ade org suh i tuka ikan kembung pi ikan solmon.. hahahaha.. nak try tak???

29 comments:

Just Call Me Bitt said...

i ade jual hehehe tapi sangat berat okeh...adess u beli perencah jek la lenkali senang sikit nk simpan stok...sian u..i ade schedule post pasal perencah mee bandung...perencah laksam tak tahu la plakkan kalo ade org buat cuma u google dear :)

Peri PiA said...

dah ade org offer post kukus?ehehe

seronok tgk farrihin mkn ;)

MrS. F!zA said...

aduila..siannye..ekekeke kreatip tk xjd plk..

ok la tu makan jugak dak farihin..hehehe

Khumaera Ismail said...

nmpk sodap...farihin leh jd model spageti.. ;)

notti netti said...

hahahaah..ko......macam2.......

S.U.R.I.A. said...

hahah...sngt kelakar.....
xpe2...cuba lg...

yatie chomeyl said...

aku pon sma babe, hr tu ngidam nk makan laksam tp xde periuk kukus. try guna tenik mcm ko jugak, harammm x jadi hehehe

mama_umar_maryam said...

oh my..hahaha,okla tu pandai u alter jd spageti ;)

Ciklinn said...

kehkehkeh.. takpe yg pentig anak teruna tu suka mkn hehhehe..

ciklinn lagilah tak pernah langsung wat laksam.. hahah tau beli jerk

Mama Balqis said...

naper tak guna periuk nasi ajer?kan boleh kukus jugak...kuah laksam kalu letak laksa ok jugak...kt tempat saya ada laksa kuah merah atau laksa kuah putih...kuah putih ala2 cam kuah laksam la....

Mama Balqis said...

Buat laksam guna tepung beras...boleh tambah ckit tpg gandum sesudu dua.., tp kalu nak sedap ag kisar beras sampai hancur....

azura samsuddin said...

memang bijak, ok sgt2 tuh..

firahadifa said...

bitt, tak tau plak ade perencah laksam.. hik hik


peri pia.. tu la pasal


mrs fiza- salah hipotesis .. hhehe


khumera,

hahaha

nett ,

postkan kat aku periuk nganchencalok sekali



suriA..
iyerr

yatie ,

tu la tak belaja bebtul sains tingkatan 2 .. hahaha


zetty,

tu ar.. seb baik ade stok spegethi


ciklinn ,

kalau kat sana ... mmg puas makan laksam.. hari2 leh makan!

mummy_ayu said...

ala siannya..tu yg susah dok tempat org tu..kat sana takde ke jual periuk kukus dear???

efa fairuz said...

hahah gelupur tengok farrihin makan.. nampak cam sedap je u masak.. takpe next time dah beli periuk kukus mesti laksam u jadi.. siap boleh wat jual lagi.. hehe

Sidratul Muntaha said...

ahaha..kuah lemak2 iakn mcm tu budak2 mmg suke.
setot klu blik kg duta mgm pekena laksam jer...
nak2 mak ngah dia mmg tokey kedai mkn
bermangkuk - mangkuk mkn

Jamiel said...

Xpe kak..
Sekarang x jadi..
Mana tau lain kali jadi..

chugie said...

hehe..experiment yg bagus ni.. agaknye sbb kukusan tu di penuhi wap air dr atas, so laksam yg di kukus tu akan retak seribu sebab berair.. try terbalikkan, ape jad ek? :D

selamat ade spageti penyelamat keadaan!

firahadifa said...

mama balgis ,

tak suka kuah laksa , suka kuah laksam ( putih). and periuk nasi i modern sgt , takde tempat pengukus

ya . sedap kalau tumbuk beras , i da byk kali buat , siap jual lagik

mama tisya said...

wah laksam jd spaghetti..bgs2 janji tk membazir..kita pn tk pernh wt mkn je tau...hehehe

Faryza said...

hahaha... comel laa model laksam tu.heheh

firahadifa said...

ayu ,

nanti la round carik.. harap2 ade.. :)


efa ,

tu la.. bleh tolong belikan??

ayu ,

ko buat lagi sedap kot..



jameil ,

nak jadi kena ade periuk kukus ! bleh tolong postkan ?? hehe

firahadifa said...

mama tisya,

ala.. bukan susah pown .. buat dessert ko tu lagi susah kot..haha


farsya,

farrihin say ,thanks auntyy!!

Farra Dhelina said...

alahai sis..mula2 ketawa tgok laksam tu tak jadi..tp kesian kan u sis..ddk jauh, teringin nk mkn, cuba sedaya upaya buat..takpe la, as long u nak cuba kan..

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

sy rasa periuk nasi karen pon leh guna utk wat laksam tu. sbb tutup dia kan ade lubang..

masa kecik2 dulu..mak sy tak suka beli tepung beras tau..dia rendam beras semalaman..pastu esok kami kisar guna alat tradisional..rasa dia mmg bau2 beras betui..yela mmg raw kan..takde pengawet bagai

sib baik ade spageti..if takde mau kene cicah nganroti ajela kuah tu kan..eheheheh

[-suziey-] said...

hmmmm rasa nk beli laksam la balik ni utk mkn buka puasa..hahahahaa berapi je fira baca komen aku ni..ekekeke:p

health-beauty-slimming said...

salam perkenalan,
walaupun laksam akak x jadi, tapi anak2 akak tetap kata sedap.

ainnoraini said...

hai fida...
rajin betul ler dia...tak tau la pulak fida ni pandai memasak laksam...ingatkan pandai buat bihun goreng jer...yg sedappp gilerrr tu...

salam sayanggg dari kak ain...

ibuayahdamia said...

wallla....at least you ader keinginan nak try kan...huaaa...i langsung tak der keinginan nak cuba buat laksam ni..sebab tau memang susah...huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...