Followers

Tuesday, October 25, 2011

Ziarah Al Farooq Mosque ( Blue mousque Dubai )

Hi ladies , how r u ? i belum bersalin lg ok .. but tengah menghitung hari da nie ... doakan agar semuanya selamat yer..

today i nk cerita bout our half day trip to masjid yg baru siap sebulan di bina di Dubai nie named Al Farooq Mosque . tapi lebih dikenali sebagai masjid biru coz inspired by the 17th century Sultan Ahmed Mosque (also known as Blue Mosque) in Istanbul, Turkey. Tak silap i , ade jutawan dubai named Al Habtoor  suka dgn rekaan masjid biru di istambul turkey tu .. so dia buat 1 kat sini yg menyerupai yg kat istambul tu .. kaya sungguh !

mind u , this is the biggest mousque builded in dubai so far .. kalau nk tau .. masjid kat dubai nie x byk yg besar2 macam kat malaysia , masjid negeri pon x de kot .. tapi masjid sangat laaa byk sini .. . setiap tempat kediaman mesti ade masjid and ukiran pon sgt cantiks2 ...



rombongan mommy2 ke masjid .. sampai hangkut baby sekali tue..

i lupa nama minah arab yg entertain kitorang nie. but she is gorgeous !


cantik tak ?? terpersona kan ...



beautiful ceiling works with hand painted each of them.These inscriptions were sculpted by hand by 60 Moroccan craftsmen great art took two months for design and only 10 months for implementation!!!. whole mousque okayy ....
 Ini ruang nak masuk ke dewan solat utama. for those yg nk mengaji sementara menunggu waktu solat , bole la baca kat sini ..


dewan solat utama untuk lelaki boleh memuatkan 2,000 jamaah


Total 21 dome all together. Cantik Sangat. Untuk pengetahuan semua suara azan bilal akan dilantunkan bermula dari dome yg bawah sekali dan akan dilantunkan kearas seterusnya dome2 berkenaan, maka suara azan jelas kedengaran. Inilah teknologi blue mosque turkey zaman dahulu sebelum adanya speaker...


 cahaya biru yg terdapat ditepi dome yg paling bawah. Cahaya biru berkenaanlah yg akan menghidupkan warna kebiruan Kubah masjid dari luar yg dimana sebenarnya kalau dari luar ianya berwarna kelabu sahaja.




kami di dewan solat utama


yg nie di tingkat atas , dewan solat perempuan . boleh muatkan 300 jemaah


kitorang posing kat luar ..with tour guide


ade library yg besar... and sesiapa saja boleh datang library utk mentelaah :)


dont play play .. tandas diorang dibuat dr metal ! ..
the reason of using steel is during summer the WC can be adjusted to colder & during winter can be adjusted to warmer...


last posing before balik ..

p/s: kesemua gambar ini i pinjam dari fb my friends
p/s: while i write this . i got sms form my dad say my uwan long dah meniggal ( kak uwan ) . tolong sedekahkan al fatihah untuk arwah
p/s: hari ni ade kenduri baca yasin kat rumah my friends yg nk pegi haji berlepas dr dubai


okay itu jer ..

7 comments:

mummy_ayu said...

subhanallah...cantiknya masjid tu....best nya u dear..leh jenjalan tgk tempat org..
apa pun..semoga semuanya selamat yer..nanti inform tau..

and takziah ..alfatihah to ur arwah tok uwan..semoga rohnya dicucuri rahmat..

Liza said...

Cantiknya.....

Berapa lah kos pembinaannya ya?

Peri PiA said...

Al-Fatihah

pia doakan selamat semua nya ;)

Ein Frenoz said...

sgt cantik masjid tu

mama_umar_maryam said...

hai fid!!!tingat kt ko plak tibe2 :)
cantik sgt masjid tu .subhanallh,canggih btol toiletnye

Sidratul Muntaha said...

congrats fida for new born baby..
sepsang dah ko
no cantik plak tu 11.11.11

Hidayah Shafiruz said...

terpegun tgk hiasan masjid tu. Chanteq amat! Lama betul xbaca blog akak since bz writing thesis dan berpantang (i baru bersalin september lepas, dpt babyboy). Akak pulak tgh countdown kan? Semoga selamat semuanya, amin :).

p/s takziah buat akak sekeluarga. Moga arwah ditempatkan bersama2 hamba2Nya yang dirahmati, amin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...