Followers

Tuesday, April 20, 2010

RON 95 , RON 97

ok , before buat last entry bout gatsby street fair lagik ,  i nk share something yg i jumpa kat 1 forum automotive nie .. somebody ade post yg Kereta Estima 'achik spin' yg terbakar di lebuh raya LEKAS last saturday is because we are using minyak RON 95 . and dia kate lately banyak kete yg terbakar sebabkan penggunaan RON 95


google




bile i dgr , i ternganga mulut .... what a shallow minded la that person!!!


kengkadang rase nk gelak jer ngan orang orang nie.. main buat statment jerk... tak study kesahihan nyer.. 


actually , RON 95 nie lagi kurang rantai Oktana (Octane rating ) dia  dari  RON 97 .. lagi banyak rantai oktana , lagi bagus la keaktifan kimia  dia , dan lagi cepat tindakbalas berlaku . since  RON 95 nie lagi kurang rantai oktana  lagi kurang la tindakbalas ransangan kimianya in order to make reaction occur .. like bile terkena heat..   so how come sebabkan guna RON 95 je  , kete cepat terbakar???? 






Kalau nk diikutkan la... RON 97 la lagi cepat terbakar dari RON 95 .. sebab RON 97 lagi berkualiti dari RON 95 ...








p/s : nway , sume pon minyakkan ... mmg la mudah terbakar.. huhu ...

16 comments:

Peri PiA said...

owh thanks for the info...

btl,minyak memang menyambar,lau terbakar

Al-Fatihah untuk Arwah

Mummy Zara Sofea said...

adeje dorang nie kan...
apepun, alfatihah tuk arwah..sedih sgt tgk wife die mse dlm melodi aritu..

ita cutevirus said...

thanks 4 sharing..
ita tak tau sgt bab minyak ni... ade jugak dengar rumours cenggitu.. tp tak tau nak caye ke tak...

Izzlin said...

oohhh..
cop.. for 95 kaler ape..? 97 kaler ape?

al fatihah utk arwah
salam takziah utk keluarga & sahabat arwah

Siti said...

owh....baru tahu ni psl minyak..bagus gak share info nih....

yatie chomeyl said...

amek ko keluar dah segala ilmu dr engineer kimia ;)

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

berderau darah baca tadi...ayu n hubby pn guna RON 95 jugak...tapi tu lah kan..semua minyak cepat terbakar.

[-suziey-] said...

owh br tau info ni..thnks for sharing..hmm btl..kalu dh minyak..for sure la mudah terbakar..kalu xnk terbakar guna la hybrid....xpun solar..hehe

firahadifa said...

peri pia , alfatihah ...

firahadifa said...

zara sofea , itu la pasal... cepat betul dia pergi ... baru 28 , tapi kite tak tau entah bile kan...

firahadifa said...

ita, jangan caye ..

firahadifa said...

izzlin , kite pon x tau ape beza warna dia.. xde ko..

siti ,

rase anoying bile baca pasal statement tue.. main taram jerk..

yatie ,
muhehehhe


ayu ,

betul3x

suziey..

same2 :)

Izzlin said...

mksd sy.. kn kt pam tu ade hijau kuning tu... warna minyak mmg sepesen kan...

MamaDamia a.k.a Haiza said...

adeii ingat betul tadi...anyway thanks for the info...dah namanya minyak...memang la mudah terbakar..minyak cap kapak pun kalau bubuh banyak2 leh terbakar kulit...hihihi

Al-fatihah untuk arwah Achik..terus teringat my feveret karaoke song..."Gurauan Berkasih" by Achik n Nana :(

[-suziey-] said...

pstttt...love to hear ur dream about...OMG..amin...amin byk kali..makbulla doamuitu..ekekek:D mimpi2la lagi ek..hahaaa

siti said...

salam ziarah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...