Followers

Tuesday, September 28, 2010

bibik oh bibik

i sebenarnya malas nk tulis cerita pasal my bibik nie .. padahal tiap2 hari hati nie geram jerk dek perangai dia .. but since today is her last day here in Malaysia and as our bibik i nk cite gak , bukan nk malukan dia , (dia bukannya baca blog pon kan..) just nak share supaya all of u jadikan iktibar .. ade maid nie bukan segalanya mudah ...


Ya .. my bibik terpaksa dihantar pulang coz result FOMEMA dia x lulus , dia baru datang , baru 4 bulan bekerja dgn kami .. tapi aduh.. terasa seperti 4 tahun lamanya menanggung derita .. haha..

i bet , siapa yg ade bibik sure ade cerita diorang masing masing .. byk byk kesalahan dia , 1 yg paling2  tak suka dia tak ikhlas buat keje , mind u , bile kami nak keluar jer .. sampai pintu2 rumah dia lap , tutup gate tunjuk kerajinan dia .. bile kami  da keluar jer ..  dia tido, tengok TV , dan apa2 yg sewaktu dgn nya .. bile kami balik jer .. perkkhh tunjuk rajin tak ingat .. sampai pukul 1 pagi dia x tido lagi ( mmg la x tido , pagi da puas tido)

dia mmg kuat tido , sangat sangat kuat tido , sampai kupas bawang pon dia bole tido .. pastu when my mom sergah dia , dia bole say .. 'saya tidak tidur...' cisssssss


more , dia nie tak layak jadi pembantu rumah . coz mmg x reti buat keje2 rumah  ;

1. dia mop dulu , baru dia sapu lantai .. benda nie dah ditego berpuluh2 kali .. still buat benda yg sama .. da tu .. sapu pon x bersih .. sudahnya kami yg terpaksa bersihkan ..

2. dia lap my kitchen table top , pakai berus dawai .. sudahnyer bercalar la my table top.. tak sampai setahun pon usia kitchen kabinet i .. T_T

3. nak bersih kabinet dapur , dia pancutnyer air dari getah hose to my cabinet . terkejut gile adik i nengok .. pastu bile adik i tego say rosak la kabinet tu..  dia pulak mengajar adik i , mmg hangin betul!

4. penah one day , my mom tengok , dalam baju2 yg sedang dibasuh ,ade pampers ! .. dia masukkan sekali pampers dgn baju dalam washing machine ! duh!~

5. letak baju2 merata2 tempat , susah betul i nak carik ..ni  nak cerita .. dekat 2 minggu i cari my SPANX ( owh , sapa nk order spanx lagi can email direct to my SIL ) , tapi tak jumpa2 .. tau mana i jumpa ? kat tempat baju2 farrihin . i ask her , napa letak kat situ ? dia say dia ingatkan seluar farrihin... alalala ..her dummies make me speachless !!

6. masa jaga si awang2 kenits kat atas, sempatnya dia tido..( i tau nie coz kantoi farrihin ambik gamba dia tido guna my camera ) dia biarkan farrihin n his twin couzy main kat atas alone ..  dibuatnya budak2 tu jatuh kat tangga , how ??


7 . yg nie yg best and funny  .. dia nie act like dia nie one of us .. i pon x paham napa.. but every time gamba family , gamba raya ramai2 .. dia mesti enterframe .. aduh.. rosak gamba keluarga kami!..

                                                                        see this


@ kampung ...actually , dalam ramai2 nie .. mmg betul2 tak perasan ada dia menyelit , bile da trasfer gamba.. masing2 tergelak ..



@ my house , part nie pon funny .. bole nyer .. dia dari dapur , berlari dia ke depan umah nak ambik gamba jugak...

but , i think , ade yg x kisah kan bergamba sama2 maid diorang.. but for me , no no no .. ini gamba keluarga.. da la tu .. bukan senang nak ambik gamba reramai cam nie . cuma time raya jer.. eyyy.. tak suka!


owh .. ade satu gamba lagi yg buat i tepuk dahi..
'
'
'



this suppose to be gamba gediks i with my couzy .. tiba2.. nengok la kat belakang tuh! ada jugak dia nk menyelit!!! .. haiyoooooo .. fening fening

ok , itu je la cerita bout bibik .. tho byk lagi nk story pasal perangai2 bibik nie.. like kuat makan .. duh .. kuat sgt makan , bukan takat foods , sampai my mom n dad suppliments , my rxLite , also my BIL ali kafe sume pon disapunya sampai habis.. but.. sabo jer la kan..

marah mmg marah .. tapi i pon x suka marah selalu.. dia pon tua dari i kan.. kena ade siiiikit rase hormat la..


ok, i baru nak story (actually tu selingan jer... i nak cite yg nie ..haha)

Last night kami bagitau dia FOMEMA dia x lulus ,and kena balik today , menangis kemain la dia coz dia tak nak balik Indonesia , dia seboleh2 nak juga kerja kat sini tanpa permit . then my sister said , kalau bibik kena tangkap , dgn saya2 sekali masuk jail.. dia terdiam

so bout kul 10 cam tu dia masuk kemas2 bilik .. kitorang dgr cam dia bercakap dalam telefon dgn somebody .. my mom suspect ade something fishy , rupanya mmg betul..  dia call kawan dia sini minta cari kerja lain .. and nk jadi cerita ade somebody nk ambik dia as maid even dia x de permit ..

tau dia buat apa ?, dia bukanya pintu luar and letak beg kat tepi pintu , kami syak dia nak LARI !! ..

so my mom decide nk ambik segala kunci , nak grill sume pagar .. and my mom n dad terpaksa berjaga semalaman nk elak dia lari ..

tapi kami positive dia nak lari , sebabnya..

1. dia tak tido lansung last night.. every hour kot dgr dia masuk bilik air
2. dalam kul 3pagi  cam tu i ade dgr  macam ade moto berhenti kat tepi gate , then after sometime pecut.. ( i suspect mungkin org2 construction dalam area kejiranan i nie yg nk membantu dia) 
3. dalam kul 4 ke 5 am, dia keluar dari bilik , and buka main door .. dia x perasan my mom n dad tengah berborak kat ruang tamu .. terkejut beruk dia bile my dad tanya dia nk buat apa keluar!.. keke

so masa kat airport , kami akan hantar sampai ke depan immgeresn .. keke

hai la.. bibik...



1st oct nanti dapat new maid pengganti yg nie  , tatau  gimana  perangainya pula ya ?? .. hopefully dapat yg rajin kerja , and tak byk fe'el .. Amin..

22 comments:

MrS. F!zA said...

hahahahahah bibik oh bibik..tang kupas bwg pon leh tido tu yg tak tahan tu..ekekeke

bibik pon giler gmbar..kasi chance la..wakakaka

mama tisya said...

dasat la bibik u..kemain nk nyelit bergmbr..sbr je la...mmg pyh kalo dpt bibik mcm ni..hrp2 yg new one ni ok la

**bj tisya tu bkn tempah tp mil yg blikan

Peri PiA said...

Geram gak kalo orang kurang bijak tunjuk pandai,menegakkan benang yg bsh lagi pula tu

part bergambar tu i do nak gelak ke hape...*tahan gelak*

yatie chomeyl said...

aiyoo macam2 peel eh bibik ko ni...harap2 bibik baru nanti OK la kije nye eh

Ein said...

ish paling tak tahan....part dia bgmbr sekali...adoii.. now aku pn mula xselesa cos umah nenek aku dh da maid stay in..
hope ok lah kot, sbb plan nk pindh rumah lam nxt yr..so sbr jer lah 3-4bln ni.

Liza said...

Haha..kelakar gambar yg last tu. Nasib dia tak posing gediks sekali. hehe... Fida, crop je guna Pic Editor.

Ieda Al-Habsyi said...

pening kalau ada org luar dlm umah kita (bibik) ieda puas ati buat kerja umah sendiri walaupon penat nak giler...

[-suziey-] said...

OMG..speechless gk dgr ur story..tp mmg perangai dorang susah nk jmpa yg ok n baik..xtau diuntung plak tu.

EiJa ZaQuaN said...

hahahaa..mcm fe'el bibik ni ye..eija x prnah pakai bibik lg... tp mmg selalu dgr keluhan kwn2 pasal bibik2 diorg..lebih2 bibik2 skrg ni mmg suka tgk tv..layan citer indon..huhu

x agak2 btol bibik fida ni yg dok sibuk nak posing sama dlm gambr keluarga org..

Sidratul Muntaha said...

rosak filem.
smpai mati woo makan ati tgk UFO ade kat dlm gmbo.
klu UFO baik takper..ni UFO tak baik.
adeiii..

*loue me* said...

part yg bergambar tu serious kelakar giler.adui.. xmalu tul.

mcm2 fiil eh.sabar je la

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hahahahha...ketawa panjang + gelak guling dulu yer....kisah maid you sama ngan kisah maid ayu...suka tido...even dalam keta pernah dia tido dulu, ayyunie tak tido lagi..then ayyunie pun tertarik tempat buka kereta...nasib baik ayyunie tak jatuh dari kereta..but my careless gak coz leh pulak tak ter lock pintu kereta...

kalau nak ceritakan, memang banyakkkkkkkk lah kisah suka duka ader maid ni kan...tapi ayu malas lagi ah nak citer2...tunggu ader masa nanti nak buat novel pasal bibik lak...

kalau your maid suka bergambar, my maid pulak suka benauuu tgk org..macam jakun....sampaikan budak2 depan mata pun tak terjaga..kalau bawak gi jusco tu, mata melilau tgk org jer....aishhh..

nanti2 lah kita gelak guling citer pasal maid ni...hehe

maszmadi said...

iskiskisk, macam2 pe'el la orang gaji ni yerk.....

kena pkir kalu nak mbik maid ni kan.....

Nad @ MamaZakwan said...

huk aloh..part nyelit dlm gmbr famili yg tak tahan tu..mengarut btul la..!

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

adoila..ingatkan ade org gaji senang..upenye payah jugak ye

teringat kwn sy, dia cakap, everyday bangun je tido dia berdoa agar bibik dia jadi CERDIK sbb sgt lembbbs katenye..

ade ke, kain wat lat lantai dia g lap botoi anak..masyaallah..menjerit sakan kwn sy..

tapi ade gak bibik yg ok n boleh diharap. atas nasib masing2 la dpt bibik camne..

sib baik korang perasan ape rancangan dia kan..if tak..mau dia larik..haiya..

Farra Dhelina said...

hahaha baru 4bulan dah mcm2 feel ye kak..heeee sabo je la dgn dia ni..tgelak baca cite u sis..hahaha..

hrp dpt yg ok la pasni kan

* part bgambr yg tak tahan tu..haha

kakyong said...

huhuuuuhhhuuu... kelakor juga bibik u ni yer... tp hangin gak eh kalo buat kojer rumah sambil lewa camtu...

.::Ge3bJiB::. said...

ohmy...my previous bibik pn ngarut..trus my mom kata tak nak cari yg muda belia..kne cari yg da ade anak-besar2 xde laki...

ape pun tak pandai...

last2 tggl surat..lari ikut pintu belakang.mjur pandai kunci balik pagar tu n baling kunci msk rmh blk..kalau di biarnya? silap hb rmh org masuk. lg naya

Just Call Me Bitt said...

yup betul tu pic family ade org asing memang menyampah gilosss..eee mencikkk hehe

ops bab yg dia mop then sapu tu, betul la fira, i ade schedulekan entry pasal tu tapi tak ingat bila date nak keluar...sebenarnya mop dulu lagi elok then baru sapu tapi semuanya kena pastikan kering dulu la...

wahh boleh sakit jiwa cenggini...i tak de bibik pon suka bebel sorang2...kalau ade bibik of course i bebelkan dia pulak...arhhh menambahkan beban la plakan dengar cite bibik u...hhehehee

harap2 u dapat yg elok2 lepas nih.. eh u ambik la Filipino kadang2 derang ni pandai jaga anak mostly i dengar derang pengasuh yg terbaik kategory bibik :)

edah said...

Erk..memang tak suke ade outsiders dalam rumah..
apid, doa banyak2 mintak kat Allah semoga bibik baru lebih okey..
Ade neighbour depan rumah aku kan..bibik dia sangatlah baik, best and superb..aku ckp dengan husband kalau nak carik bibik, nak bibik neighbour aku.hahaha.

mast said...

selamat pulang ke tanah air bibik..ibu dah check beg die before balik tak? nnt xde la org nak menyelit belakang lagi time tgh skype.. hehehe

b.O.n.d.a said...

hahahaha!!
gelak guling2 wehhh..
berair mata..
pandai dia pOsing kan?
hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...